Buffetkast inrichten

Buffetkast inrichtenJe buffetkast is je uithangbord, maar hoe ga je een buffetkast inrichten?

Een buffetkast staat prachtig in zowel een moderne als een klassieke kamer. Buffetkasten zijn verkrijgbaar in verschillende stijlen en kleuren en zijn daarmee het uithangbord van jouw kamer. Het grote voordeel van een buffetkast is dat je er leuke decoraties in kunt plaatsen, omdat de kast in veel gevallen glas bevat. Zo kun je de kast en je kamer extra cachet geven. Maar hoe ga je een buffetkast inrichten? Wat moet je er precies inzetten om de inhoud te matchen met de kast zelf?

Over het algemeen bestaat de onderkant van de buffetkast uit lades of uit ruimtes die worden afgesloten met kastdeurtjes. Hier kun je allerlei servies, bestek en grotere voorwerpen zoals schalen en pannen in kwijt. Je wilt echter je mooiste accessoires zichtbaar maken. Veel soorten (antiek) bestek en servies zijn bijvoorbeeld voor een groot deel decoratief en soms zelfs te mooi om te gebruiken. Deze accessoires kun je ‘tentoonstellen’ in het bovenste deel van de kast, achter glas. Het is echter wel gewenst dat deze accessoires passen bij de kast. Bovendien zijn er tal van andere accessoires die leuk zijn om in je buffetkast te stallen. In dit artikel lees je enkele leuke en verfrissende tips.

Ieder zijn eigen smaak

Het is belangrijk om je te realiseren dat iedereen zijn eigen smaak heeft. Iedereen kan dus zijn eigen draai geven aan de aankleding van zijn of haar buffetkast. De een houdt ervan om er zeer creatief mee om te gaan en de ander houdt het liever degelijk en strak.

Over het algemeen staat glas zeer mooi in buffetkasten. Je kunt hier dus bijvoorbeeld mooie wijnglazen inzetten, maar je kunt er ook voor kiezen om mooie glazen schalen in je kast op te bergen. Voor de liefhebber is het mogelijk om antieke, in veel gevallen gekleurde glazen in de buffetkast te zetten. Hierop aansluitend, bepaalde flessen (Sterke) drank kunnen de kast een oud en stijlvol tintje geven.

Om je kamer fris, maar toch ook warm te houden, kun je ervoor kiezen om je Buffetkast in te richten met voorwerpen die er niet alleen mooi uitzien, maar die ook lekker ruiken. Een goed voorbeeld hiervan zijn geurkaarsen, al dan niet met mooie houder. Ook kiezen sommige mensen ervoor om (eventueel versierde) kruidenpotjes in de kast te zetten. Je kunt zelfs zelf leuke vormpjes knutselen van de kruiden. Takjes en kruiden die bijzondere blaadjes bevatten lenen zich hier goed voor.

Buffetkasten zijn bij uitstek geschikt om een persoonlijk tintje aan te geven. Zowel op als in de kast staan foto’s en fotolijstjes erg mooi. Je kunt hierbij zelf een fotolijstje uitkiezen dat goed past bij de rest van de kast en van je interieur. Verder kun je ook andere persoonlijke spulletjes in de kast zetten, spullen met een speciale (emotionele) betekenis of spulletjes die je gewoon erg mooi vindt.

Functioneel maar mooi

Uiteindelijk is het de kunst om je buffetkast te vullen met accessoires die mooi zijn, maar die ook een functie hebben. Er zijn veel voorwerpen die deze win-win combinatie hebben, maar waar je niet snel aan denkt. Je kunt deze spullen op hun beurt weer opbergen in speciaal hiervoor bedoelde rieten mandjes of andere leuk versierde bakjes.

Hier een kleine greep uit de voorwerpen die handig zijn, maar toch ook mooi kunnen staan in je buffetkast: servetten, placemats, waxinelichtjes, snoeppotten, karaffen, dienblaadjes, theepotten en kookboeken. Uiteraard geldt ook hiervoor dat dit helemaal afhankelijk is van je eigen smaak en van wat jij veel gebruikt. Je kunt de kast ook louter decoratief houden en ervoor kiezen om voorwerpen die je gebruikt elders te stallen.

Al met al is er echter keuze zat om de buffetkast helemaal de jouwe te maken. Je moet er alleen even goed bij stilstaan en vooral niet bij voorbaat denken dat iets niet mooi zal staan.

Overigens hebben we hieronder nog enkele video’s met tips om je buffetkast zo goed mogelijk in te richten.